20 Ocak 2008 Pazar

En Sık Sorulan Sorular


1-Bu işe torpille girilebilir mi ?
İlaç sektörü Ülkemizin en profesyonel sektörleri arasındadır.İşveren, işe daha uygun aday varken, beşeri ilişkileri nedeniyle daha az uygun adayı tercih etmez.İkili ilişkiler adaya en fazla görüşme fırsatı sağlayabilir.Ondan sonraki süreç adaya bağlıdır.
2-İlaç firmaların, Tıbbi Satış Mümessillerini bir süre çalıştırdıktan sonra işten çıkartmasının nedeni, daha az ücrete çalıştırabileceği yeni adayları işe almak mıdır ?
Tıbbi Satış Mümessilinin profesyonelleşmesi için geçen süre ortalama 1-3 yıl arasındadır.Bu süre içerisinde işveren, çalışanına hiç de azımsanamıyacak rakamlarda yatırım yapmaktadır.Bu aşamada işten ayrılmalar ya da çıkarılmalar işveren için önemli kaynak ve zaman kaybı oluşturur.İşten ayrılma ya da çıkarılmaların temelde nedenleri:
Çoğunlukla adayların daha az tanıdığı bu mesleği yapmaya yönelik kararlarını işe girme sürecinin başında değil, işin içeresinde vermeleri.
Yoğun başvurular nedeniyle, işverenin doğru adaya ulaşmada yaşadığı güçlükler.
İlaç firmalarının büyüme ve profesyonelleşme aşamasında yaşadığı sancılar olarak gözükmektedir.
3-Lise mezunuyum, bu işi iyi yapabileceğime inanıyorum.Fakat başvurularıma yanıt alamıyorum.Neden ?
İlaç sektöründe, üniversite mezunları bu mesleği iyi yapar, lise mezunları başaramaz diye bir bakış açısı mevcut olmayıp, bu pozisyona yapılan başvuruların çoğunluğunu, yüksekokul veya üniversite mezunları oluşturduğudan, işveren adayları bu grup içerisinden tercih etmektedir.Bu durumda lise mezunları için Açıköğretim Fakültesi, bir fırsat olarak gözükmektedir.
4-Tıp,Eczacılık ve Biyoloji mezunu olmadığım için işe girmem daha mı zor ?
Bu pozisyonun yeterlilikleri arasında,mesleki bilgi öncelik taşımamaktadır.Bu bölümlerden mezun olmak, sadece medikal ve ürün eğitimleri konusunda avantaj sağlar.Eğer öyle olmasaydı ilaç firmaları sadece bu bölümlerden mezun olanların başvurularını değerlendirir ve işe alırdı.
5-Bu mesleğe girebilmek için ingilizce bilmek gerekli midir ?
Ürün Yöneticiliği pozisyonu için ön koşul olan çok iyi İngilizce düzeyi, Tıbbi Satış Mümessilliği için ön koşul değildir.
6-Bir yıldan beri tüm ilanlara başvurdum ancak hiçbirinden yanıt alamadım.Neden?
Bu durumda ilk önce adayın, aranılan ön koşullara sahip olup olmadığına bakması gerekmektedir.Bu ön koşullar ilanlarda belirtilen ön koşullar olup genellikle;
yaş,
öğrenim düzeyi,
sürücü belgesi,
askerlik (erkek adaylar için)ve bazen de
mesleki tecrübeşeklindedir.
Eğer ilanda belirtilen koşulları yerine getiriyor ve yine de hiç yanıt alınamıyorsa; bu aşamada özgeşmiş irdelenmelidir.İlaç sektörünün özgeçmiş formatı doğal olarak diğer sektörlerden farklı olmalıdır.Çünkü sektör ve pozisyon farklıdır.Sektörün ihtiyaçlarına yönelik CV formatını bu siteden edinebilme şansınız söz konusudur.7-İş görüşmeleri bana göre iyi geçmesine rağmen olumlu sonuçlanmıyor.Neden?
Bir iş görüşmesini en iyi görüşmeye giren aday ve görüşmeci değerlendirebilir.Ancak adayın değerlendirmedeki objektifliği genellikle işverenle örtüşmemekte ve aday başarılı bir görüşme yaptığına inanmasına rağmen sonuç olumsuz olmaktadır.Burada aday açısından düşülebilecek en kritik hata; olumsuz geçen görüşmeyi değerlendirirken aynayı kendine tutamamasıdır.Oysaki her iş görüşmesi bir fırsat olup, bunu olumlu sonuçlandırma gücü de işverende değil adayın kendi elindedir.
8-İş görüşmesinde ne tür sorular sorulmakta? Bu soruların yanıtlarına hazırlanarak işvereni ikna edebilir miyim?
İşverenin işe alacağı kişi bir insan ve her insan da farklı bir profil olduğuna göre hiçbir adayın görüşmesi de diğer adayla aynı olmayacaktır.O nedenle iş görüşmesindeki sorular ya da görüşme şekli benzese de yanıtlar adayın kendi bütünlüğü ve koşulları içerisinde yanıtlanması gerekmektedir. O nedenle soruları ve yanıtları tasarlayıp ezberlemek, henüz tam anlamadığınız bir şiiri ezberden okumak gibi sizi sonuca ulaştırmaz.Burada yapılması gereken kendinize ve yapmayı planladığınız mesleğe yönelik farkındalığınızı artırmak olmalıdır.

Hiç yorum yok: